Sherlock Holmes

MENÜ

Mint briliáns londoni detektív, Holmes ismert magas intelligenciájáról; híres a megfigyelőképességéről, a következtetőképességéről és a logikájáról, amiket a bűnügyek megoldásánál igen találóan felhasznál. Alighanem a legnépszerűbb fiktív krimifigura az irodalomban. Conan Doyle összesen négy regényt és ötvenhat novellát írt Sherlock Holmes szereplésével. A művek túlnyomó részét a detektív barátja és életrajzírója, Doktor John H. Watson narrálja (négy kivétel akad, melyek közül kettőt maga a detektív mesél el, a másik kettő harmadik személyben íródott).

A bíborvörös dolgozószoba plakátja

Holmes a születését Az utolsó meghajlás című kötetben 1854 körül helyezi el; általában január 6.-ai dátummal. Holmes állítása szerint az egyetemen fejlesztette ki következtetőképességét. A legkorábbi ügyei, amiket amatőrként kezdett az egyetemről valók. Holmes szerint, az egyik osztálytársa apjával való találkozás késztette őt arra, hogy detektív legyen, az egyetemet követően szaktanácsadó detektívként működik hat évet, mielőtt a pénzügyi nehézségek arra késztették őt, hogy vegye fel Watsont szobatársként, innentől kezdődik a történet is. Holmes és Watson London-ban a Baker Street 221B-ben él, ahol megnyitotta a magánnyomozó-ügynökségét. A tizenhét lépés hosszúságú lakás a Baker Street felső végénél helyezkedik el. Amíg Dr. Watson nem érkezett meg, addig Holmes egyedül dolgozott, miközben ügynököket és informátorokat alkalmazott a város alárendelt társadalmi osztályából, és egy olyan utcai gyerekekből álló csoportot beleértve, akiket a Baker Street Irreguláris csapatnak nevezett el. A csapat három történetben az A négyek jelében, A bíborvörös dolgozószobában és A nyomorék-ban jelenik meg. Pontosan nem tudjuk, hogy Sherlock Holmes mikor halt meg, csak annyit tudunk, hogy a Végső probléma című részben eltűnik, de az Üres ház című részben visszatér

Keveset tudunk Holmes-családról. A felmenőkről csak annyit tudni, hogy az ősei vidéki földesurak voltak. A görög tolmácsban, Holmes azt állítja, hogy Horace Vernet a francia művész a nagybácsija volt. Egy bátyja van, Mycroft aki kormányzati hivatalnok, három történetben jelenik meg. Mycroft is tehetséges megfigyelő. Mindazonáltal Sherlockban több az energia mint benne, ezért szereti nyugodtan tölteni az idejét Londonban a Diogenes Clubban.

 

Holmes és Watson a doktor 1887-es házassága előtt együtt laktak, Watson a régi lakhelyét kiadja albérletbe  Mrs. Hudson-nak.

Watsonnak két szerepe van Holmes életben. Egyrészt gyakorlati segítséget ad az ügyeiben; ő a detektív legfőbb segítsége miközben megfigyelőként, csalétekként, bűntársként és hírvivőként kell cselekednie váltakozóan. Másodszor, ő Holmes krónikaírója (Holmes szerint ő az ő Boswell-je). A Holmes történetek többsége keretelbeszélés, amiket a detektív a legérdekesebb ügyeinek az összefoglalásaiként írt le Watson. Holmesnak kétségtelenül Watson a legjelentősebb kapcsolata, amikor A három Garrideb történetében Watson megsebesül, a kemény Holmes megenyhül.

Watsonnal leírja, hogy huszonhárom éve ismerik egymást, de "csak" tizenhét évet dokumentált Holmes detektívmunkájáról.

 

Holmes képességei:

A legelső Holmesről szóló történetben, a Bíborvörös dolgozószoba című regényben sok dolgot megtudunk a detektívről. Az 1882-es év elején a már említett regényben kémiakutatónak mutatja be őt az író, számos további különös érdeklődési körrel, melyekkel kivétel nélkül a bűnügyek megoldásában hasznosít. Egy másik korai műben, Gloria Scott című novellában kiderült, hogy Sherlock Holmes miért is lett nyomozó: egy főiskolai társának édesapja szerint igen jó következtetőképességekkel bír.

A Bíborvörös dolgozószoba című regény alapján Doktor Watson szerint Sherlock Holmes képességei a következők:

 1. Szépirodalmi ismeretek – Semmilyen.
 2. Csillagászati ismeretek – Semmilyen.
 3. Politikai ismeretek – Gyenge.
 4. Növénytani ismeretek – Változó, főleg az ópium és a mérgek általános ismeretére összpontosít. A kertészethez nem ért.
 5. Geológiai ismeretek – Tapasztalati, de korlátolt. Jól ismeri a különböző talajfajtákat. (Főleg a London környékéről származó talajmintákat.)
 6. Kémiai ismeretek – Alapos.
 7. Anatómiai ismeretek – Pontos, de rendszertelen.
 8. Bulvársajtó ismeretek – Óriási. Ismeri százada összes bűntényét.
 9. Jól játszik hedegűn.
 10. Kiváló bokszoló és kardforgató.
 11. Behatóan ismeri a brit törvényeket.
 12. Ezen felül önmérgező, nevezetesen dohányos, és kokainista.

Sherlock Holmesnak nem volt sok barátja kivéve Watsont. Bár a doktort is rá tudta venni arra hogy maradjon csendben amikor gondolkodott a nehezebb ügyeken. Ezenkívül még felfogadott egy házvezetőnőt Mrs. Hutson-t.

 

 

Sherlock Holmesnak sok ellensége volt, de közülük a legfőbb mégis Moriarty professzor volt, akivel a Végső probléma című részben találkozhatunk.

 

 

 

Menü

Szavazás

Melyik a kedvenc krimisorozatod?
Miss Marple
Poirot
Sherlocs Holmes
Murdoch nyomozó
Egyéb
Asztali nézet