Sherlock Holmes

MENÜ

Jeremy Brett egy angol színész volt aki a Sherlock Holmes filmekkel kapta a legjobb nézettséget.

Peter Jeremy William Huggins néven született 1933. november 3-án, az angliai Berkswellben, Henry William Huggins és Elizabeth Edith Cadbury Huggins negyedik gyermekeként.

Édesapja nem tartotta nagyra a színész mesterséget és gyakran korholta érte Jeremyt, féltve a családi név becsületét. Úgy érezte fia csalódást okoz. Peter Jeremy William Huggins ezért döntött úgy új nevet vesz fel. Első öltönyének szabója volt Brett, ezért vette fel ezt a művésznevet.

 

Brett 1951 és 1954 között a londoni Központi Beszéd- és Drámaiskolában tanult színészetet, ahol többek között Elsie Fogerty-díjat és William Poel-emlékdíkat nyert. Iskolai évei alatt eljátszotta első filmszerepét a Svengali című filmben; bár neve nem szerepel a szereplők listájában, Brett egy francia művésznövendéket játszott.

Brett beszédhibával született, mely miatt nem tudta pontosan ejteni az "r" hangot. Gyermekkorában sebészi segítség, később pedig folyamatos gyakorlás segítette a pontos kiejtés elsajátításában. Évekkel később bevallotta, hogy naponta gyakorolta a kiejtést, akár dolgozott, akár nem.

40 éves pályafutása alatt a legemlékezetesebb Sherlock Holmes szerepének megformálása, mely a  Granada Television 1984 és 1994 között készített sorozata Sir Arthur Conan Doyle történetei nyomán, John Hawkesworth és más írók adaptációjából. Bár félt a beskatulyázástól, Brett mégis 41 részt készített el a csatornánál. Miután megkapta a különleges kihívást tartogató szerepet, kevés más szerepben jelent meg a közönség előtt, ezért is lehetett ennek az korszaknak ő a Sherlock Holmes-a. Érdekes módon Brett Dr. Watsont alakította Charlton Heston mellett az 1980-as Vérkeresztség Los Angeles-i színpadi adaptációjában. Jeremy Brett eme szerep által lett annak a rangos hármasnak egyike, akik mind Holmest, mind Watsont eljátszották (a másik két színész Reginald Owen és Patrick Macnee).

Jeremy Brett mint Sherlock Holmes

 

Egy időre abbahagyta a Holmes filmek forgatását. Amikor 1986-ban visszatért, a szoros határidők és a filmezéssel járó stressz sokat rontott az állapotán. Teljes mániás depressziós krízisen esett át és kórházba került. Élete utolsó tíz évében többször esett át kórházi kezelésen mentális problémái miatt, és egészsége, külseje látható változásokon ment át a Sherlock Holmes sorozat befejező epizódjai felé közeledve.

A tervek készen voltak további Holmes filmek készítésére, de Brettet a szíve elvitte londoni otthonában, mielőtt a terv megvalósulhatott volna. Szíve károsodott egy gyermekkori reumás láz következtében, és a dohányzás miatt tovább gyengült élete során. Egy interjúban Edward Hardwicke (a második színész, aki Dr. Watson-t játszotta a Holmes-sorozatban) állította, hogy Brett 60 cigarettát vásárolt a forgatásra menet, és a munka alatt mindet el is szívta. Miután szívproblémáját az orvosok megállapították, kis időre felhagyott a dohányzással, majd halála előtt kevéssel újra kezdte. 1995. szeptember 12-én hunyt el, 61 évesen londonban.

 

Menü

Szavazás

Melyik a kedvenc krimisorozatod?
Miss Marple
Poirot
Sherlocs Holmes
Murdoch nyomozó
Egyéb
Asztali nézet